luni, 20 martie 2023

Să nu uităm: Paul Robert Schneider (29 august 1897 – 18 iulie 1939)

 În contextul regimului totalitar a lui Putin poate unii îl vor imita pe Schneider.

sursa: wikipedia

Cu ocazia înmormântării unui tânăr hitlerist, un oficial nazist a spus în discursul său că decedatul va fi de acum un membru al Sturm trupei cereşti a lui Horst Wessel. Sturmabteilung (SA) erau batalioanele de asalt naziste din perioada 1920-1933 care intimidau/lichidau adversarii politici ai lui Hitler. Horst Wessel a compus imnul partidului nazist cu titlul Die Fahne Hoch şi a murit împuşcat de un comunist german. Ministrul propagandei Reichului, Goebbels l-a promovat ca martir al NDSP (Partidul Muncitoresc Național-Socialist German – naţional-socialist, prescurtat nazist).

Schneider a răspuns că nu are cunoştiinţă să fi existat o furtună (Sturm/storm= furtună) cerească a lui Horst Wessel, dar Domnul îl va binecuvânta pe băiat și îl va lua în tărâmul său. După aceasta, liderul nazist a venit în față și și-a repetat cuvintele.

Pastorul Schneider a reacţionat spunând că nu va permite modificarea cuvântului Dumnezeu în timpul unei ceremonii creștine. Drept urmare, a fost arestat pentru o săptămână în iunie 1934.

După ce naziştii au ajuns la putere în 1933, datorită opoziţiei la regimul nazist şi a excluderii membrilor parohiei sale ce s-au compromis cu puterea, în 1937 a fost internat în lagărul de la Buchenwald.

Acolo el şi-a continuat opoziţia şi a vestit evanghelia în lagăr. Putea fi eliberat dacă şi-ar fi abandonat cele două congregaţii pe care le slujea. A fost asasinat în 18 iulie 1939 cu o supradoză de G-Strophanthin de către doctorul SS Erwin Ding-Schuler.

În ciuda supravegherii înmormântării de către Gestapo, sute de creştini, dintre care două sute de pastori şi membrii ai Bisericii Mărturisitoare au participat la funerariile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este biserica o casă… de nebuni?

  Se spune că la casa de nebuni e bine să mergi… doar în vizită. Când mergeam duminica la bunici, treceam pe lângă o clădire ce se nume...