miercuri, 22 martie 2023

Apocalipsa arsenalului Rusiei: de la tancuri la cai?

 

Presupun că Putin şi-a întrebat generalii unde sunt tancurile cele mai noi. Probabil că ei i-au răspuns codificat: Dracu ştie! Mă îndoiesc că Dumnezeu are vreun amestec în afacerea asta cu tancuri. 

Aşa că după consumarea tancurilor de calitate (T80/90) pe frontul din Ucraina, pînă la apariţia celor noi aflate în fabricaţie, Rusia îşi trimite rablele (T54/55) pe front. Printre alte probleme cum ar fi blindaj inferior, ochire cu aparate învechite şi lipsa unui sistem giroscopic pentru fixarea tunului pe ţintă, mă întreb cine mai ştie să manevreze astfel de tancuri. De condus e simplu, dar ochirea se face ca la o piesă de artilerie clasică. 

Dar să nu uităm că tancul este în mişcare. Se opreşte, cauţi ţinta, ocheşte, trage. Dacă de cînd a parcat şi a tras nu a fost lovit - aproape cu orice armament antitanc - putem să considerăm că echipajul a trăit deja o minune. Dacă cumva proiectilul tras a atins/încadrat ţinta, echipajul va fi trăit o a doua minune. Cum minunile nu se întîmplă atît de des, dracu îşi va băga coada şi în curînd tancul va fi spulberat. Slavă eroilor! 

Cineva din Rusia primeşte o Lada şi o ladă cu ce a mai rămas din echipaj. Nu ne mai mirăm că după un an de război Rusia aduce din depozite tancuri vechi de cincizeci de ani. Dacă nu erau Aliaţii (Marea Britania şi SUA) în Al Doilea război mondial URSS ar fi adus unităţile de cavalerie ale mareşalului Budionîi să combată Wermachtul. 

Sancţiuni, nesancţiuni, dacă Rusia nu va mai primi armament modern din alte ţări (China) călăreţii vor deveni o realitate. Doar că acum Rusia nu prea mai are atâţia cai precum avea URSS. Şi nici nu-i poate scoate de la conservare.   

Dacă T 54/55 va deveni tancul principal de luptă al Rusiei probabil că nici România nu va mai cumpăra tancuri americane Abrams. Tancul nostru, o variantă îmbunătăţită de T 55 e mai bun ca cel sovietic. T54/55 n-are nici o şansă! 


 

 https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26156552-masuri-extreme-rusia-inceput-trimita-front-tancuri-54-55-aduse-din-orientul-indepartat-rus.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este biserica o casă… de nebuni?

  Se spune că la casa de nebuni e bine să mergi… doar în vizită. Când mergeam duminica la bunici, treceam pe lângă o clădire ce se nume...