joi, 6 aprilie 2023

Istoria Bisericii nu s-a scurtat (3)

 

Într-o Europă creştină contradicţiile ideologice şi spirituale se manifestă la acea vreme în conflicte armate soldate cu milioane de morţi. În secolele următoare numeroasele războaie religioase culminează cu Războiul de 30 de ani ce ia sfârşit prin Pacea de la Westfalia din 1648. Cu toate acestea războaiele de cucerire în care Biserica este implicată continuă cu efecte devastatoare mai ales în Europa.

Aflată sub jurisdicţie otomană sau rusă Biserica din partea de Răsărit a Europei adoptase deja la jumătatea secolului XIV palamismul, dogma ce susţinea că omul se poate îndumnezei fără a afecta transcendenţa1 lui Dumnezeu. Influenţa mănăstirilor din Grecia şi Egipt o putem deduce din ajutoarele şi daniile provenite din Ţările Române. În 1864 pe vremea lui Alexandru Ioan-Cuza acestea deţineau 25% din pământul arabil şi pădurile Principatelor Unite.

Dacă în secolul XVI Reforma a limitat privilegiile Bisericii, la sfârșitul secolului XVIII Revoluţia Franceză a introdus măsuri prin care statul nu numai că a limitat bogăţia Bisericii, ci a instituit controlul absolut asupra ei. Persecuţiile din această perioadă sunt similare celor dinainte de legalizarea creştinismului în Imperiul Roman. Dar tocmai în aceste condiţii biserica catolică din Franţa şi-a regăsit menirea de ghid spiritual al poporului.

 textul integral pe  https://pasareaphoenixremixed.wordpress.com/2023/04/06/istoria-bisericii-pe-scurt-3/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este biserica o casă… de nebuni?

  Se spune că la casa de nebuni e bine să mergi… doar în vizită. Când mergeam duminica la bunici, treceam pe lângă o clădire ce se nume...